Objawy i leczenie choroby glutenowej

Dieta, dieta i jeszcze raz dieta. Podczas choroby glutenowej lekarze są praktycznie bezradni, bo nie mogą wyleczyć przyczyn, a jedynie ograniczyć skutki. Chorzy sami muszą przestrzegać restrykcyjnej diety, ale im szybciej celiakia (choroba glutenowa) zostanie zdiagnozowana, tym lepiej. Dlatego warto zdać sobie sprawę z jej objawów.

Generalnie podczas diagnozy choroby glutenowej można wyróżnić powiększenie obwodu brzucha z jednoczesnymi biegunkami i utratą apetytu.

W efekcie wchłanianie mikroelementów i witamin zostaje zaburzone, z czego wynika niedobór żelaza i związana z nim niedokrwistość, niedobory kwasu foliowego i witamin. Zdarza się jednak, że chory nie ma żadnych objawów. Ujawniają się one dopiero po zakażeniu przewodu pokarmowego, ciąży, w okresie długotrwałego stresu lub zwiększonego spożycia glutenu. Wtedy się ujawnia, ale gdy jest choćby cień podejrzenia, że mamy do niej genetyczne skłonności, warto zrobić sobie specjalistyczne badania.

Jak rozpoznać celiakię? Objawy choroby glutenowej

Celiakię można rozpoznać dzięki naciekom z limfocytów T na błonie śluzowej jelita cienkiego. Można również wykonać testy genetyczne lub serologiczne. Osoby z chorobą glutenową mają również zwiększoną ilość przeciwciał białka mleka krowiego, jaj kurzych i innych produktów. Wynika to najprawdopodobniej ze zjawiska wtórnego, bo spowodowane może być uszkodzeniem błony śluzowej jelita, co wpływa na większe wchłanianie antygenów.

Objawy choroby glutenowej różnię się u dzieci i dorosłych.

U młodych dzieci kłopoty są najbardziej widoczne, bo nie rozwijają się one prawidłowo. Mają wzdęcia brzucha spowodowane nieżytem żołądkowo-jelitowym. Towarzyszą im żółte stolce o intensywnym zapachu. Na porządku dziennym są niedobory: żelaza, białka, kwasu foliowego, witamin. Jeśli dieta nie zostaje odpowiednio szybko wprowadzona, dziecko może nawet przestać rosnąć.

U dorosłych najczęściej objawy zaczynają się po chorobie zakaźnej. Niekoniecznie musi ona dotyczyć układu pokarmowego, celiakia była też diagnozowana po chorobach układu oddechowego, zabiegu operacyjnym czy nawet ciąży. Dorośli również chudną, do tego mają bóle kości, odczuwają mrowienie w kończynach, mają obrzęki i niepokojące zmiany na skórze. Jeśli do tego w kale pojawia się tłuszcz, można być niemal pewnym, że to choroba glutenowa. Organizm osłabia się, jest bardziej podatny na infekcje i zdradza symptomy niedożywienia, mimo zwiększenia się obwodu brzucha.

 

Podstawowe objawy choroby glutenowej

U dzieci i młodzieży

  • niski wzrost
  • niska waga
  • bóle brzucha
  • brak apetytu
  • próchnica
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • opryszczkowe zapalenie skóry
  • opóźnione dojrzewanie
  • depresja
  • zaburzenia neurologiczne
  • bóle mięśniowej
  • nietolerancja laktozy

U dorosłych:

  • bóle brzucha
  • nudności
  • wymioty
  • wzdęcia
  • biegunki
  • spadek masy ciała
  • nietolerancja laktozy
  • anemia
  • depresja
  • zmęczenie
  • zatrzymanie miesiączkowania

1 komentarz

  • Anna:

    Data: Listopad 16, 2013 Czas: 20:45

    Niestety wielu lekarzy wciąż nie przychodzi do głowy, by połączyć te objawy. U mojej siostry chorobę wykryto po 3 latach od początku objawów!!!! Wolę sama poczytać i czegoś się dowiedzieć, niż być zdana na łaskę niektórych niedoświadczonych/niedouczonych lekarzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama