Choroby i dolegliwości

Kamica żółciowa, najprościej rzecz mówiąc, to po prosty substancja chemiczna, która znajduje się w żółci. Jak powszechnie wiadomo żółć jest substancją płynną o zabarwieniu żółtawo-zielonym, która wytwarzana jest przez wątrobę. Substancja ta zawiera przede wszystkim barwniki żółciowe, sole, mocznik, sole...

Czytaj artykuł

Kamica pęcherzyka żółciowego to schorzenie charakteryzujące się występowaniem jednego lub kilku kamieni wewnątrz światła pęcherzyka. Kamienie te wytrącane są z substancji, które w warunkach prawidłowych rozpuszczają się w żółci i wydalane są przez przewód pokarmowy (m.in. jelito grube, odbytnicę i...

Czytaj artykuł

Kamica żółciowa to schorzenie, które bardzo utrudnia normalne funkcjonowanie w ciągu dnia wielu dorosłych osób. Jej objawy są stosunkowo łatwe do zidentyfikowania. Jak rozpoznać atak kamicy żółciowej?

Czytaj artykuł

Słowo „gluten” słyszał niemal każdy. W ostatnich latach stało się bardzo popularne i wymieniane jest niemal przy każdej okazji rozmowy dotyczącej diety, zdrowego odżywiania i nawyków żywieniowych. Choć jego destrukcyjna dla organizmu siła jest mocno demonizowana, to rzeczywiście może on...

Czytaj artykuł

Ciąża jest szczególnym stanem, w którym ciężarna musi dbać o siebie nie tylko w kontekście własnego zdrowia, ale i zdrowia swojego dziecka. Wszelkie stany chorobowe matki mogą wywrzeć pośredni lub bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka. Dlatego kobiety ciężarne zobligowane są...

Czytaj artykuł

Celiakia to genetyczna choroba autoimmunologiczna, związana z nietolerancją glutenu, czyli białka, zawartego m.in. w pszenicy, owsie, życie i jęczmieniu. Przyjmowanie go powoduje stan zapalny błony śluzowej jelita i zanikanie kosmków, które odpowiedzialne są za prawidłowe wchłanianie z pokarmu rozmaitych składników...

Czytaj artykuł

Celiakia u dzieci jest chorobą autoimmunologiczną, która najczęściej objawia się w pierwszych miesiącach życia. Dlatego tak istotne jest, aby dokładnie obserwować reakcję noworodka po każdym karmieniu. Ważne jest również, aby uważnie przestrzegać kalendarza rozszerzania diety niemowlaka.

Czytaj artykuł

Według szacunków specjalistów na nietolerancję glutenu w postaci celiakii, cierpi w Polsce co setna osoba. Tak duży odsetek chorych sprawia, że dieta bezglutenowa staje się dla wielu z nich sposobem na życie. Jednak zanim pacjent odstawi produkty, zawierające białka roślinne,...

Czytaj artykuł

Czy ulewanie, czyli refluks u niemowlaka, jest groźne? To jedna z tych przypadłości, które dotykają praktycznie każdego niemowlaka, szczególnie w pierwszych miesiącach życia. Pojawia się ono po karmieniu, kiedy rodzice pionizują dziecko, aby mogło wydalić nadmiar połkniętego powietrza.

Czytaj artykuł

Reklama