Ciekawostki o żołądku

Czytelnia Autor: admin Dodaj komentarz

Czy wiesz, że naukowcy dowiedli, iż zmniejszając operacyjnie żołądek, odchudzisz także członków najbliższej rodziny? Czy wiesz, że podczas jednego posiłku Twój żołądek może rozciągnąć się tak, by pomieścić nawet 4 litry miazgi? Dowiedz się jak długo trawisz poszczególne dania, dlaczego burczy Ci w brzuchu i ile zjadasz przez całe życie.

Żołądek wytwarza dwa litry kwasu solnego na dobę

Kwas solny to jedna z najbardziej żrących substancji znanych ludziom. Tymczasem we własnych żołądkach produkujemy go na potęgę, wytwarzając nawet do dwóch litrów dziennie. Ten nieorganiczny związek chemiczny występuje w naszym organizmie rozcieńczony, ponieważ pełni dwie zasadnicze role. Przede wszystkim zajmuje się rozkładem pokarmu, zwłaszcza niedokładnie pogryzionego i przeżutego, by był łatwiej przyswajalny przez enzymy trawienne. Dopełnia też funkcję sterylizacji jedzenia. Niszczy więc większość drobnoustrojów chorobotwórczych, których nie udało się nam usunąć podczas przygotowania żywności.
Kwas solny zaczynamy wydzielać w momencie, gdy jedzenie trafia do naszego żołądka. Poziom kwasu spada, gdy nie jemy, więc pomiędzy posiłkami jest niższy. Nie trzeba się również martwić o samostrawienie, bo ściany żołądka są chronione przez odporną na kwas warstwę śluzu.

zoladekSkąd się bierze burczenie w brzuchu

Burczenie w brzuchu powstaje w momencie, gdy kurczą się ściany żołądka, które zaczynają się fałdować. W wyniku tego ściskany jest gaz, który wypełnia żołądek. Jego przepchnięcie w stronę dwunastnicy jest właśnie bezpośrednią przyczyną charakterystycznego burczenia w brzuchu. Nie udałoby się go usłyszeć, gdyby nie rezonansowe zdolności podbrzusza, które znacznie wzmacnia dźwięk.

Jak długo trawimy poszczególne posiłki

Wiele zależy między innymi od pory dnia, a także naszej aktywności fizycznej. Czas trawienia będzie bowiem różny podczas wieczornej kolacji, gdy cały dzień przesiedzieliśmy przed telewizorem, a zupełnie inny, gdy najemy się tuż po wyczerpującym treningu. Ma to przede wszystkim związek z różnym zapotrzebowaniem na cukry oraz białka, z których zbudowane są mięśnie.

Zdecydowanie najtrudniejszy do strawienia przez nasz organizm jest tłuszcz. Na pierwsze miejsce wysuwają się przede wszystkim boczek oraz słonina. To właśnie dlatego po solidnej jajecznicy na maśle i boczku tak długo mamy poczucie sytości. Trawienie takiego posiłku zajmie żołądkowi nawet 6-7 godzin. Właśnie dlatego sportowcom zaleca się spożywanie przede wszystkim łatwo wchłanialnych białek. Na pewno nie należą do nich białka zawarte w twarogu i mięsie wieprzowym, które lepiej spożywać na noc, by żołądek (który w tym czasie ma wprawdzie spowolnione procesy trawienia) zdążył się z nimi uporać.

Jak długo trawimy poszczególne produkty:

  • 150 gram smażonych kartofli – 2-3 godziny;
  • pół litra gotowanego mleka – 2-3 godziny;
  • 250 gram pieczonej kaczki – 4-5 godzin;
  • 200 gram wędzonej ryby – 3-4 godziny
  • jajecznica z 4 jajek na boczku i maśle – 6-7 godzin.

Ile zmieści się w żołądku?

Wielu osobom zdarza się niezbyt dokładnie pogryźć spożywane posiłki, a praktycznie nikt nie stosuje się do zalecanych przez dietetyków wytycznych, mówiących o tym, że każdy kęs powinien być przeżuty minimum 20 razy. Na szczęście zajmują się tym soki trawienne, dzięki czemu w żołądku może się zmieścić więcej. Szacuje się, że po rozciągnięciu będą to nawet 4 litry miazgi. Właśnie dlatego osobom ze skłonnościami do tycia i objadania się poleca się picie dużej ilości płynów do posiłku i przed nim.
Przeciętny człowiek zjada ok. 2,1-2,8 tys. kalorii dziennie i tyle potrzebuje do normalnego funkcjonowania. Jeśli więc założymy, że będzie żył 75 lat, możemy przyjąć, że przez całe życie zje 250 tys. kromek chleba solidnie posmarowanego masłem.

Zmniejszysz żołądek – odchudzisz rodzinę

Według badań, zaprezentowanych przez Stanford University School of Medicine członkowie rodzin osób, które operacyjnie zmniejszyły sobie żołądek, także zaczęli chudnąć po ich operacji, mimo że nie wdrażały żadnej specjalnej diety I nie przechodziły podobnych zabiegów. Okazuje się bowiem, że wielkość posiłków, a także skłonności do zdrowego trybu życia, są “zaraźliwe”.

Najbardziej chudną ci, którzy odwiedzają pacjentów jeszcze w szpitalu, i słyszą od lekarzy jak powinni postępować po zabiegu. Podświadomie także zaczynają stosować się do tych zaleceń. Dzięki temu zaczynają chudnąć tak, jakby były na diecie. Potwierdzają to także liczby. Przebadane przez naukowców kobiety, które stosowały dietę, chudły rocznie 2-5%. Tymczasem osoby, które miały w najbliższej rodzinie kogoś, kto zmniejszył sobie żołądek, w tym samym okresie traciły 3% masy ciała. Głównie dzięki zmianie nawyków żywieniowych, odstawienia używek oraz bardziej aktywnemu trybowi życia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama