Niepotolerancja pokarmowa – najczęściej występująca alergia

Artykuły Autor: iluste Dodaj komentarz

Niestety, nie każdy z nas może jeść to, na co ma ochotę. Nietolerancja pokarmowa jest ukrytym schorzeniem, które objawia się niewłaściwą reakcją organizmu na dany pokarm. Istnieją produkty, które dla niektórych działają niczym trucizna i ich spożycie prowadzi do stanów zapalnych i chorób. Do przypadłości, w których szczególnie musimy uważać na to, co jemy, jest alergia na gluten i celiakia. Wbrew temu, co sądzi większość ludzi, są to dwa odrębne schorzenia. Jedyną rzeczą, która je łączy, jest nietolerancja glutenu. Gluten od razu po krowim mleku jest jednym z najczęstszych występujących alergenów.

Alergia na gluten czy celiakia?

Wszystko o AlergiachW obu przypadkach role w powstawaniu objawów odgrywają przeciwciała, a sposobem na leczenie jest unikanie czynników wyzwalających objawy. Jednak pomimo tego co ich łączy, celiakia nie jest alergią. To, co broni nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami, czyli wirusami i toksynami, to nasz układ immunologiczny. Jeśli reaguje on nieprawidłowo i prowadzi do destrukcji własnych tkanek i chorób autoimmunologicznych, to mówimy wtedy o nadwrażliwości. Wyróżniamy jej IV typy, celiakia i alergia posiadają różne rodzaje nadwrażliwości. Alergia posiada nadwrażliwość typu I, a celiakie charakteryzuje typ IV.

Objawy alergii na gluten u osób dorosłych

Najczęściej jest to pokrzywka, biegunka oraz wstrząs anafilaktyczny i zaburzenia naczynioworuchowe. U dorosłych często zdarzają się sytuacje, że objawy alergii pojawiają się dopiero po wysiłku fizycznym. W przeciwieństwie do objawów u dzieci, u dorosłych potrzebna jest większa ilość glutenu, aby doszło do reakcji.

Pokrzywka – objawy ?

Choć, często samoistnie ustępuje, nie warto lekceważyć jej wystąpienia na ciele. Najlepiej zmiany skórne pokazać specjaliście, bowiem pokrzywka może być pierwszym symptomem poważnej choroby, w tym oczywiście alergii. Pokrzywka charakteryzuje się dużą zmiennością i dynamiką. Choroba może ograniczyć się do zaledwie kilku wykwitów, lub też zająć znaczną część ciała. Charakterystyczną cechą pokrzywki jest silne swędzenie zmian, które jest najbardziej uciążliwe do zniesienia dla pacjentów – wyjaśnia dr n. med. Eliza Wasilewska, alergolog z Poradni Alergologicznej w Gdańsku

Objawy alergii na gluten u dzieci

U dzieci częstym objawem alergii jest atopowe zapalenie skóry. Niekiedy pojawiają się objawy ze strony układu pokarmowego lub oddechowego. W przeciwieństwie do celiakii, z alergii pokarmowej dzieci wyrastają.

Leczenie alergii pokarmowej

Na pierwszym miejscu stosuje się dietę eliminacyjną, polegającą na wykluczeniu czynnika alergizującego. Jeśli dieta nie daje pożądanych efektów, sięga się po leczenie farmakologiczne. Stosuje się leki przeciwhistaminowe, glikokortykosteroidy doustne oraz sterydy. Można również zastosować immunoterapię swoistą czyli odczulanie. Obecnie trwają badania nad immunoterapią nieswoistą, która polega na podawaniu choremu immunoaktywnego peptydu.

Główne zasady diety bezglutenowej:
- eliminacja produktów zawierających białka glutenowe oraz zastosowanie mąk bezglutenowych,
- wyłączając gluten pozbawiamy organizm dużych ilości białka, dlatego ważne jest aby uzupełnić dietę wysokobiałkowymi produktami,
- ograniczenie spożywania tłuszczów, osoby chore mają problemy z ich wchłanianiem,
- zwiększenie minerałów i witamin, wraz z pozbawianiem produktu usuwamy z niego wszystkie witaminy, dlatego bardzo ważna jest suplementacja.

Niektóre z produktów zawierających największą ilość glutenu to mąki: pszenna, żytnia, manna oraz przetwory z nich zrobione, kasze: jęczmienna, mazurska i perłowa, otręby oraz mieszanki przyprawowe. Patrzmy również na etykiety. Gluten może być na nich ukryty pod następującymi nazwami m.in takimi, jak : białka pochodzenia roślinnego, pszenica, kiełki i otręby pszeniczne, semolina, skrobia modyfikowana. Inne źródła glutenu to: masło orzechowe, lody, jogurty owocowe, sos sojowy, syrop karmelowy, proszek do pieczenia czy też ocet spirytusowy.

Jak widać, prowadzenie diety bezglutenowej wymaga wielu wyrzeczeń. Są różne rodzaje alergii, jednak pokarmowa należy do najbardziej uciążliwych. Wymaga bardzo dużo samodyscypliny od nas jak i od naszych bliskich, z którymi mieszkamy.

Źródła:

  1. http://zawalserca.net/alergia-coraz-czestsza-choroba-xxi-wieku/
  2. http://healthyweek.pl/artykuly/alergia-problem-xxi-wieku/
  3. http://zdrowykredens.net.pl/arts/alergia-coraz-czestsza-choroba-cywilizacyjna/

 

Niepotolerancja pokarmowa – najczęściej występująca alergia
5 (100%) 1 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama