Hemochromatoza

Hemochromatoza to choroba polegająca na gromadzeniu w organizmie zbyt dużej ilości żelaza. Jeśli jej przyczyną jest dziedziczenie, możemy tylko podjąć leczenie zachowawcze. Można jednak uniknąć hemochromatozy wtórnej.

 Na hemochromatozę chorują przede wszystkim przedstawiciele rasy białej. Podwójnie zmutowany gen HFE występuje u jednej na 200 osób. To właśnie on odpowiedzialny jest za przyczyny hemochromatozy, choć to oczywiście największy skrót. Dużo więcej przyczyn powoduje chorobę w wersji wtórnej. Mogą jej sprzyjać choroby wrodzone lub nabyte, do których zaliczamy przewlekłe zapalenie wątroby typu C, niedoczynność tarczowatokrwinkową czy sferocytozę. Powstaje też u osób zmagających się z alkoholową chorobą wątroby.

Niezależnie od przyczyn choroby, objawy hemochromatozy są zawsze identyczne. Odkładanie się żelaza w narządach powoduje ich uszkodzenie. Pojawia się także zmęczenie, które jednak trudno przypisać do konkretnej choroby, bo pojawić może się przy większości innych, a także w stanie, w którym organizm jest całkowicie zdrowy. Hemochromatozie towarzyszą także bóle stawów, w których gromadzi się żelazo. Łatwo więc nie zauważyć tych objawów, które są całkowicie niecharakterystyczne. W nielicznych przypadkach kolor skóry na twarzy zmienia się na ciemniejszy. Najczęściej więc hemochromatozę wykrywa się dopiero wtedy, gdy pojawią się pierwsze powikłania – cukrzyca, czy marskość wątroby. Wtedy jednak choroba jest już bardzo zaawansowana.

Dopiero wtedy najczęściej zaczyna się leczenie hemochromatozy. Przy hemochromatozie pierwotnej, czyli dziedzicznej, stosuje się upuszczanie krwi, bo utrata 500 ml krwi zmniejsza poziom żelaza w organizmie o 200-250 mg. Zabiegi te można stosować regularnie, nawet częściej niż raz na miesiąc. Należy też trzymać się ścisłej diety – unikać potraw z dużą zawartością żelaza, czyli wątróbki, podrobów, czerwonego mięsa czy natki pietruszki. Wchłanianiu żelaza z układu pokarmowego służy także witamina C, więc i jej suplementację należy ograniczyć. W skrajnych przypadkach może bowiem dojść nawet do konieczności przeszczepu wątroby.

Ważne jest też zapobieganie hemochromatozie wtórnej. Na pewno należy unikać spożywania alkoholu. Wpływa on bowiem na zwiększenie absorpcji tego pierwiastka. Ma też spory wpływ na uszkodzenia wątroby. Nawet jeśli spożywany jest w niewielkich ilościach, ale regularnie.

Zapobieganie hemochromatozie
5 (100%) 1 głosów

Hemochromatoza jest chorobą groźną dla zdrowia i życia ludzkiego. Wchłanianie nadmiernej ilości żelaza z przewodu pokarmowego, może doprowadzić do powstawania w narządach wewnętrznych złogów, wyniszczających organizm. Najbardziej narażone są trzustka i wątroba. Hemochromatoza prowadzi także do cukrzycy i zagraża sercu....

Czytaj artykuł

Hemochromatoza to schorzenie, które powoduje odkładanie się żelaza w organizmie. Może mieć podłoże genetyczne (hemochromatoza pierwotna), wystąpić przy okazji innych chorób, albo zostać spowodowana przyjmowaniem niektórych leków (wtórna i mieszana). Warto wiedzieć jak objawia się hemochromatoza, ponieważ nieleczona doprowadza zwykle...

Czytaj artykuł

Hemochromatoza to choroba, polegająca na nadmiernym wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego. Zalegające w narządach wewnętrznych nadmiary żelaza powodują groźne dla zdrowia i życia powikłania, wśród których wymienić można m.in. marskość wątroby, czy uszkodzenia trzustki. Hemochromatozę można jednak leczyć, skutecznie zapobiegając...

Czytaj artykuł

Reklama