Dieta w kamicy żółciowej

Kamica pęcherzyka żółciowego to schorzenie charakteryzujące się występowaniem jednego lub kilku kamieni wewnątrz światła pęcherzyka. Kamienie te wytrącane są z substancji, które w warunkach prawidłowych rozpuszczają się w żółci i wydalane są przez przewód pokarmowy (m.in. jelito grube, odbytnicę i odbyt). Nadmierne zagęszczenie żółci sprawia jednak, że formują one utrudniające życie kamienie. Jak powinna przebiegać dieta w kamicy żółciowej?

Budowa kamieni żółciowych – czy ma znaczenie?

Kamienie żółciowe zazwyczaj zbudowane są z cholesterolu, nieorganicznych jonów, a także białek i barwników żółciowych. W polskich warunkach najczęściej spotykamy kamienie niejednorodne, nazywane również mieszanymi. Istnieją jednak przypadki, w których kamienie wykazują bardziej jednorodną budowę.

Trudno przemieszczające się złogi zazwyczaj umiejscowione są bezpośrednio w pęcherzyku żółciowym, ale wyróżnić możemy również kamicę przewodową (kamienie blokują światło przewodu żółciowego). Kamica przewodowa w dużej liczbie przypadków jest powikłaniem jej pęcherzykowej odmiany i związana jest z przedostaniem się kamieni z pęcherzyka do przewodu.

Badania dowodzą, że w dużej liczbie przypadków budowa kamieni powiązana jest bezpośrednio z naszym stylem życia. Najczęściej widywane w Polsce kamienie mieszane, rzadziej występują w krajach rozwijających się (w tym przypadku dominują tzw. kamienie barwnikowe). Panująca w krajach wysoko rozwiniętych np. Stanach Zjednoczonych moda na żywienie się fast foodami sprawiła, że u amerykańskich pacjentów obserwujemy prawie wyłącznie kamienie cholesterolowe.

Czynniki ryzyka kamicy – zmień swój styl życia

Do udowodnionych naukowo czynników ryzyka wystąpienia kamicy pęcherzyka żółciowego zaliczamy otyłość, hipertriglicerydemię oraz cukrzycę. Jak widać, w dużym stopniu powstawanie kamieni związane jest z naszym stylem życia. Duże znaczenie w procesie powstawania kamieni mają również predyspozycje genetyczne, czynniki hormonalne oraz starszy wiek i przewlekłe infekcje dróg żółciowych. Zgodnie ze statystyką na kamicę bardziej narażone są kobiety.

Dieta w kamicy żółciowej

Podwyższone stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów ma duży wpływ na tworzenie złogów pęcherzykowych. Zgodnie z zaleceniami dietetyków klinicznych, osoby cierpiące z powodu kamicy żółciowej w swojej diecie szczególną uwagę powinny zwrócić na ilość i jakość przyjmowanych tłuszczów. Ponadto ich dietę należy urozmaicić dużą ilością błonnika, który zwiększa pasaż jelitowy oraz wspomaga pośrednio proces upłynniania żółci.

W przypadku schorzenia takiego, jak kamica żółciowa dieta nie powinna być w żadnym przypadku silnie odchudzająca. Utrata masy jest jak najbardziej wskazana, jednak zbyt szybkie zrzucenie zbędnych kilogramów to także czynnik ryzyka kamicy. W każdym przypadku chory może więc przyjmować 5 posiłków dziennie i cieszyć się życiem.

Pomimo dosyć dużej dowolności w tworzeniu diety kamicowej, istnieje lista potraw zabronionych. Na jej czele znajdują się potrawy instant oraz ukochane przez Polaków fast foody. Ponadto nie należy spożywać tłustych żółtych serów, serków topionych oraz produktów im podobnych. Tłuste mięsa, wędliny i podroby również powinny zostać wyeliminowane.

Dieta przy kamicy żółciowej przepisy posiada bardzo urozmaicone, dzięki czemu pacjent nie czuje się wykluczony z życia. Do najczęściej wybieranych przez chorych potraw należy rosół na chudej kurze, a także ryż z kurczakiem i warzywami na parze. Zastąpienie części oleju przez wodę i parę w szybkowarze zdecydowanie wpłynie na stan naszego zdrowia i życia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama