Przyczyny kamicy żółciowej

Silny ból w nadbrzuszu może być objawem wskazującym na rozwój kamicy żółciowej, która jest stosunkowo często występująca chorobą i może prowadzić do rozwoju poważnych powikłań.

Kamica żółciowa powstaje, gdy w pęcherzyku żółciowym gromadzą się złogi, zbudowane z różnych substancji chemicznych, znajdujących się w żółci. Takie zjawisko ma miejsce w przypadku nadmiernego zagęszczenia żółci. Kamień najczęściej składa się z cholesterolu, białek i barwników żółciowych.

Skąd bierze się kamica żółciowa? Istnieje bardzo wiele różnych czynników, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia tej choroby. Z pewnością należy do nich starszy wiek, ponieważ ryzyko tej dolegliwości znacznie wzrasta po 60 roku życia. Większe szanse na zachorowanie mają kobiety – w ich przypadku duże znaczenie mają czynniki hormonalne, na przykład liczne ciąże. Zagrożenie wystąpieniem kamicy żółciowej jest również związane z niezdrowym stylem życia. Na tą chorobę dużo częściej zapadają osoby, które są otyłe oraz cierpią z powodu cukrzycy. Niekorzystne jest także zbyt duże stężenie triglicerydów we krwi.

Inne przyczyny kamicy żółciowej to przyjmowanie niektórych leków, np. środków antykoncepcyjnych, a także różne czynniki związane z wcześniejszym leczeniem, między innymi czynniki jatrogenne – np. szwy chirurgiczne, które wpływają na zastój żółci, co z kolei powoduje osadzanie się złogów. Niebezpieczny jest również stan po niektórych zabiegach chirurgicznych, takich jak resekcja żołądka lub zespół krótkiego jelita. Bardzo niekorzystne działanie mają restrykcyjne diety, przede wszystkim głodówki, które powodują szybką utratę wagi.

Również wystąpienie niektórych chorób powoduje zwiększone ryzyko rozwoju kamicy żółciowej. Dotyczy to między innymi mukowiscydozy oraz przewlekłych infekcji dróg żółciowych.

Bezpośrednią przyczyną powstawania złogów żółciowych jest prawdopodobnie zastój oraz zbyt duże zagęszczenie żółci. Najczęściej powstają złogi o mieszanym składzie, zbudowane z cholesterolu i barwników. W krajach rozwiniętych w składzie kamieni żółciowych przeważa cholesterol, a w krajach rozwijających się – barwniki. Jeśli kamica nerkowa trwa przez długi czas, w kamieniach dodatkowo odkładają się sole wapnia, co sprawia, że złogi stają się bardziej twarde.

Kamica żółciowa jest chorobą, która dotyka wielu ludzi. Wśród osób po 60 roku życia istnieje aż 50% zachorowania na tą dolegliwość. Z tego powodu warto poznać przyczyny jej rozwoju, a także wszystkie czynniki ryzyka. Dzięki temu można pomyśleć o zastosowaniu odpowiedniej profilaktyki. Powinna ona polegać przede wszystkim na zdrowym stylu życia, w tym na właściwej diecie i utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Najlepiej również unikać różnego rodzaju „diet cud”, ponieważ szybkie zmiany wagi są jednym z głównym czynników zwiększających prawdopodobieństwo pojawienia się złogów w pęcherzyku żółciowym. Osoby, u których wykryto chorobę, powinny stosować dietę ubogą w tłuszcze zwierzęce, dlatego należy ograniczyć spożycie mięsa, produktów mlecznych oraz jajek.

Przyczyny kamicy żółciowej
4.5 (90%) 2 głosów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama