Celiakia u dzieci
Celiakia u dzieci jest chorobą autoimmunologiczną, która najczęściej objawia się w pierwszych miesiącach życia. Dlatego tak istotne jest, aby dokładnie obserwować reakcję noworodka po każdym karmieniu. Ważne jest również, aby uważnie przestrzegać kalendarza rozszerzania diety niemowlaka.
Karmienie piersią a celiakia niemowlaka
Celiakia u dzieci objawiać się będzie dopiero przy pierwszym kontakcie z glutenem – białkiem, które zawiera głównie pszenica. Dlatego też przez pierwszych kilka miesięcy życia, zanim dojdzie do rozszerzania diety, niemowlak nie będzie przejawiał objawów celiakii. Wykazano, że gliadyna zawarta w glutenie przenika do mleka matki – jednak w ilościach rzędu maksymalnie 0,12mg na 100 g mleka. Jest to ilość zbyt mała, by mogła wywołać objawy celiakii u dziecka. Tym samym mleko matki spożywającej gluten może być uważane jako bezglutenowe.
Celiakia u dzieci – objawy
Pierwszym objawem celiakii u niemowlęcia jest nieprawidłowy, zbyt niski przyrost wagi. Jeśli chodzi o to, jak szybko pojawia się celiakia objawy u dzieci mogą wystąpić zarówno po pierwszym kontakcie z glutenem, jak i w późniejszym czasie. Podstawą diagnostyki niemowlęcia w tym przypadku jest zapytanie o rozszerzenie diety o produkty zawierające gluten. Te można zacząć podawać dziecku już około 4. miesiąca życia – na przykład w postaci mleka z dodatkiem kaszy manny. Następnie należy dokładnie obserwować reakcję dziecka na gluten.
Niespecyficzne objawy celiakii
Oprócz dolegliwości jelitowych i skórnych, u dziecka z celiakią można zaobserwować pewne niespecyficzne dolegliwości. Może pojawić się anemia wynikająca z nieprawidłowego wchłaniania składników odżywczych. Dziecko może być rozdrażnione, wycofane, unikać jedzenia, po którym intuicyjnie czuje się źle.
Typowe reakcje nietolerancji na gluten
Tym, co powinno wzbudzić niepokój rodziców po podaniu dziecku glutenu, powinny być przede wszystkim wszelkie biegunki, bóle brzucha, ale również wysypki. Pojawiają się one głównie na łokciach, pośladkach i kolanach. Pamiętajmy, że reakcja na gluten nie musi się pojawić od razu, czyli w ciągu kilku godzin po podaniu produktu zbożowego. Najkorzystniejsze wydaje się być stopniowe rozszerzanie diety z odstępami 2-3 dni na obserwację reakcji po danym składniku. Początkowo niemowlę może też nie wykazywać żadnych specyficznych objawów alergii. Dopiero po kilku tygodniach można zaobserwować słabszy przyrost masy ciała, który wymaga konsultacji lekarskiej.
Jak postępować w przypadku podejrzenia celiakii
Bardzo istotne jest wykonanie badań alergologicznych. Maja one na celu stwierdzenie, czy u dziecka występuje tylko alergia na pszenicę, czy też całkowita nietolerancja glutenu, występującego również w innych zbożach, choć w mniejszych ilościach. W obydwu przypadkach po przeprowadzonych badaniach należy się udać do dietetyka, który zaordynuje specjalne leczenie.
W przypadku reakcji alergicznej na gluten możliwe jest „odczulenie” dziecka poprzez zastosowanie próby prowokacyjnej po wyłączeniu glutenu z diety na kilka tygodni. W przypadku celiakii, niestety, przez resztę życia dziecko będzie musiało stosować dietę całkowicie bezglutenową. Jest to jedyny sposób na zachowanie zdrowia u dziecka i zapobieganie zanikowi kosmków jelitowych.
Dieta bezglutenowa jest bardzo wymagająca i wymaga ścisłej kontroli rodzica, jednak łatwo wejść w nawyk i nauczyć się żywić dziecko z celiakią. Należy nauczyć się czytać etykiety produktów, w których pomimo pozornego braku produktów zawierających gluten, mogą pojawić się jego śladowe ilości.
