Przyczyny włośnicy
Włośnica to choroba pasożytnicza, które może dotknąć praktycznie każdą osobę. Jeśli nie zwracamy uwagi na to, co jemy, możemy się przekonać o tym, jakie są skutki tego schorzenia i jak długo trzeba dochodzić do zdrowia po jego wystąpieniu. Włośnica to bardzo ciężka choroba, dlatego warto jest zwrócić uwagę na jej przyczyny, co pozwoli uniknąć zachorowania w przyszłości.
Jakie są przyczyny włośnicy?
Jeśli chodzi o powody włośnicy, zasadniczą przyczyną jej wystąpienia jest spożycie mięsa (najczęściej wołowego lub wieprzowego), w którym znajdowały się bakterie nicienia – włośnia krętego. Występuje on na całym świecie, dlatego tak łatwo można zachorować jeśli będzie się spożywało nieprzebadane mięso. Oczywiście większe ryzyko zachorowania jest w przypadku zjedzenia mięsa surowego. Na bakterie nicienia krętego, jeśli występują one w mięsie, dużego wpływu nie ma jednak gotowanie, wędzenie, mrożenie lub solenie mięsa. Są one bardzo odporne na czynniki termiczne, jak i na oddziaływanie na nie za pomocą innych środków konserwacji.
Jeśli mięso nie zostało dokładnie sprawdzone przed sprzedażą do sklepu lub po samodzielnym jego wyprodukowaniu, istnieje ryzyko, że mogą znajdować się w nim niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia larwy włośnia krętego. Spożywanie takiego mięsa to skrajna nieodpowiedzialność. Chęć zaoszczędzenia pieniędzy i czasu na jego przebadaniu bywa bardzo bolesna.
Jak larwy włośnicy dostają się do mięsa?
Larwy włośnicy dostają się do mięśni zwierząt jeszcze w trakcie ich życia. Drogą, którą przedostają się one do ich organizmu, jest układ pokarmowy. Znajdują się one w spożywanej przez zwierzęta wodzie oraz pożywieniu. Docierają one tam w formie larw otoczonych torebkami, które ulegają rozpadowi w jelitach. Dochodzi tam do przekształcenia się tychże larw w dorosłe osobniki, które rozpoczynają proces rozmnażania się. Kolejne larwy przedostają się w związku z tym do układu krwionośnego, skąd przechodzą m.in. do mięśni. W ten sposób po uboju zwierzęcia, mięso może zawierać larwy włośnia krętego.
Jak dochodzi do zakażenia włośnicą u człowieka?
Do zakażenia włośnicą u ludzi dochodzi w układzie pokarmowym, a konkretnie w żołądku. Znajdujący się w nim sok żołądkowy rozpuszcza otoczkę cyst zawartych w mięsie, w których znajdują się larwy włośnia krętego. Zaczynają one wędrówkę do jelita cienkiego, gdzie po około dwóch miesiącach rodzą kolejne larwy w dużej ilości (nawet ponad tysiąc). Takie larwy z jelit mają już bardzo prostą drogę do innych narządów oraz komórek całego ciała i powodują wówczas włośnicę.
Czy jest inna droga do zarażenia się włośnicą?
Jeśli chodzi o to, co powoduje włośnicę, jest to wyłącznie mięso zwierząt. Zarażenie włośnicą jest możliwe tylko w przypadku spożycia zakażonego mięsa. Nie można się nią zarazić przez bezpośredni kontakt z innymi zwierzętami, bądź też z osobą chorą na włośnicę. W trakcie leczenia osoby chorej na włośnicę można z nią przebywać w jednym pomieszczeniu pamiętając przy tym, by zachowywać podstawowe środki higieny osobistej.
2 komentarzy
Kaper:
Włośnica jest jedną z takich chorób, które są właśnie ostatnio coraz częstsze. Może się wydawać, że tylko na wsi, ale to błędne myślenie. Właśnie w miastach, gdzie panuje coraz większa moda na eko i ludzie coraz chętniej kupują produkty niewiadomego pochodzenia – a to może się skończyć właśnie objawami włośnicy.
Jesper Jensen:
U nas każdy myśli, że nawet gastryczną chorobą można zarazić się od drugiego człowieka. Tymczasem nawet jak ktoś wymiotuje, ma rozwolnienie i inne objawy, to wcale nie „wypluwa z siebie” zarazków, które mogą być groźne dla innych. No chyba, że ktoś te odchody chce, za przeproszeniem, zjeść.