Powikłania gastropatii
Gastropatia jest chorobą, która występuje dosyć powszechnie w naszym społeczeństwie. Czasem jest wynikiem niewłaściwych nawyków żywieniowych, czasem jej przyczyny są bardziej poważne, często od nas niezależne. Nie ma jednak znaczenia jakie przyczyny stoją za tą chorobą, jeżeli chodzi o konieczność jej leczenia. Gastropatię należy leczyć, ponieważ nieleczona może prowadzić do poważnych w skutkach powikłań.
Powikłania przy gastropatii – co należy o nich wiedzieć?
Gastropatia jest schorzeniem, któremu często towarzyszy stan zapalny. Równie często towarzyszy mu ból, który z czasem coraz bardziej się nasila. Schorzenia tego nie wolno ignorować, lepiej również zrezygnować z leczenia go na własną rękę. Powikłania po gastropatii zdarzają się najczęściej wtedy, kiedy nie korzystamy z opieki lekarskiej podczas przebiegu choroby. Jeżeli zaniedbamy swoje zdrowie na wczesnym etapie choroby, możemy liczyć się ze skutkami ubocznymi, które często przybierają postać nadżerek. Brak właściwego leczenia gastropatii może prowadzić do deformacji żołądka, często też jest przyczyną groźnych w skutkach krwotoków.
Powikłania gastropatii – jak ich uniknąć?
Powikłania przy gastropatii mogą być bardzo groźne zarówno dla naszego zdrowia, jak i życia. Należy więc im zapobiegać. Zapobieganie gastropatii to przede wszystkim leczenie jej, kiedy tylko zauważymy pierwsze objawy gastropatii. Leczenie powinno przebiegać pod nadzorem lekarskim. Jedynie lekarz jest w stanie trafnie zdiagnozować prawdziwe przyczyny wystąpienia choroby i zaproponować adekwatne leczenie. Samodzielne stosowanie środków doraźnej pomocy nie jest najlepszym pomysłem. Leczenie objawów niekoniecznie równe jest leczeniu przyczyn.
Jeżeli znajdujemy się w grupie zwiększonego ryzyka, a więc mamy predyspozycje genetyczne, które zwiększają u nas ryzyko uszkodzenia błon śluzowych układu pokarmowego, powinniśmy dbać o prewencję tej choroby, nawet jeżeli nie obserwujemy żadnych objawów. Prewencja gastropatii przyniesie wiele korzyści również osobom, które nie mają predyspozycji genetycznych odnośnie tego schorzenia. Pomoże ona jednak w profilaktyce wielu innych chorób.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Prewencja gastropatii to przede wszystkim dobrze dobrana dieta. Jeżeli czujemy, że możemy mieć problemy natury gastrycznej, zrezygnujmy z produktów typu fast food, a także napojów gazowanych. Nade wszystko powinniśmy również ograniczyć spożycie alkoholu, który bardzo podrażnia śluzówkę. Na czarnej liście znajdują się także takie produkty jak czarna, mocna kawa.