Odbijanie, przez wielu znane jako niekulturalne „beknięcie”, to w istocie proces fizjologiczny, który – jako odruch organizmu – pozwala na pozbycie się resztek powietrza z żołądka, kierując je do przełyku i dalej do ust. Pozwala to na łatwiejsze trawienie, zapobiega...
Czytaj artykułOdbijanie
Wszystko o odbijaniu
Ten pozornie niegroźny odruch fizjologiczny jest bez wątpienia niekomfortowy, ale może też zwiastować przewlekłe choroby. Nie można go lekceważyć zwłaszcza w ciąży i u dzieci. Czym jest odbijanie, skąd się bierze i jak się z nim uporać?
Przede wszystkim należy wiedzieć, że odbijanie jest odruchem naturalnym. Dzięki niemu organizm pozbywa się nadmiaru powietrza z żołądka i przełyku. Największy kłopot mają z tym małe dzieci, ale także u dorosłych odbijania nie powinno się lekceważyć. Pojawia się ono najczęściej po posiłkach oraz piciu.
Przyczyny odbijania mogą być też jednak chorobowe. Zwłaszcza jeśli nie jest to tylko pozbycie się gazów, ale towarzyszą mu inne objawy. Jeśli należy do nich gorzki lub kwaśny posmak, może to być oznaka wrzodów. Jeśli oprócz odbijania mamy też gazy, bóle jelit, biegunki i zaparcia, możemy cierpieć na zespół jelita nadwrażliwego. Odbijanie pojawia się też w przypadku celiakii, która występuje wraz z nudnościami. Odruch odbijania może też być pierwszą zapowiedzią zawału serca. Zwłaszcza jeśli pojawił się nagle, a wraz z nim występuje ból w klatce piersiowej.
Zupełnie inaczej traktuje się odbijanie u dziecka. Zwłaszcza u noworodków, u których temu odruchowi towarzyszy ulewanie pokarmu, przede wszystkim po karmieniu. Usuwanie powietrza z żołądka jest u dzieci nieporadne. Aby ograniczyć wzdęcia i inne dolegliwości, warto po karmieniu trzymać je w pozycji pionowej. Czasami do odbicia musi nawet minąć 30 minut. Wpływ na odbijanie ma też ruch – zwłaszcza u dorosłych. Pozwala on na pracę układu pokarmowego i pozbycie się nadmiaru powietrza bez większego problemu.
U kobiet na szczególną uwagę zasługuje odbijanie podczas ciąży. Przyczyny odbijania w ciąży zależą od tego, w którym trymestrze ono występuje. Podczas trzech pierwszych miesięcy ciąży odbijanie jest wynikiem wysokiego poziomu progesteronu – hormonu wytwarzanego w tym okresie przez organizm kobiety. Potem na żołądek zaczyna naciskać macica, co sprawia, że powietrze i treści cofają się częściej do przełyku. W ostatnim okresie ciąży odbijanie wynika z ruchów dziecka.
Sposoby na odbijanie są przeróżne, ale najważniejsza jest dieta. Musi ona być przede wszystkim lekkostrawna. Odstawić należy m.in. napoje gazowane, surówki z olejami, rzeczy z zawartością laktozy, np. śmietanę. Niewskazane są również takie produkty, jak bita śmietana, rzeczy smażone na głębokim oleju. Należy też zmienić styl żywienia i sposób jedzenia. Trzeba jeść małymi kęsami i przede wszystkim powoli, bez pośpiechu i najlepiej bez rozmowy w jego trakcie. Picie ze szklanek i kubków zamiast butelek i słomek także ogranicza skłonność do odbijania.
Choć odbijanie samo w sobie jest odruchem fizjologicznym i w pełni zdrowym, wielu osobom przysparza niemałego dyskomfortu. Nie należy go powstrzymywać, ponieważ prowadzi to do wielu innych, nieprzyjemnych dolegliwości, np. wzdęć czy gazów. Z jakich przyczyn się ono jednak pojawia?
Czytaj artykułOdbijanie jest jednym z procesów fizjologicznych, które dotyczą każdego człowieka na każdym etapie życia. Trzeba mieć na uwadze, że – jako odruch – może pojawiać się w najmniej spodziewanych chwilach, często powodując zakłopotanie. Jednocześnie jednak niektórzy ludzie będą cierpieć na...
Czytaj artykułChoć odbijanie jest odruchem fizjologicznym, który towarzyszy każdemu człowiekowi, to jednak warto wiedzieć, kiedy jego nagminnie pojawianie się jest powodem do troski. Zwłaszcza, gdy w grę wchodzi organizm dziecka – słabiej rozwinięty, mogący łatwiej zachorować wskutek nieprawidłowości w odżywianiu.
Czytaj artykułOdbijanie to jeden z najpopularniejszych odruchów, ze względu na swoją naturę dotykający całego społeczeństwa. Rzadko kto zastanawia się nad tym, że odruch ten może być objawem poważnej choroby atakującej cały organizm.
Czytaj artykułOdbijanie zazwyczaj kojarzy nam się raczej z zasadami dobrego wychowania, niż z chorobami. O ile w Polsce postrzegane jest jako niekulturalne, w Japonii wręcz wypada, aby odbiło nam się przy stole – oznacza to, że zjedzony przez nas posiłek nam...
Czytaj artykuł