Refluks w ciąży

Refluks Autor: admin Dodaj komentarz

Niektórym kobietom choroba refluksowa towarzyszy nawet przez całą ciążę. To efekt m.in. ucisku macicy, która naciska na treść żołądkową. Zwłaszcza gdy jemy rzadko, za to obficie. Sporo winy ponoszą też hormony, a zwłaszcza progesteron.

Palący ból w gardle oraz za mostkiem, a także poczucie kwaśnego lub gorzkiego smaku w ustach to nic niezwykłego w zaawansowanej ciąży. Zgaga to całkowicie normalny objaw, który często uaktywnia się tylko podczas ciąży, ale jest sygnałem, że nie prowadzimy się idealnie. Spory wpływ mają na to oczywiście wszystkie aspekty bezpośrednio związane z ciążą.
Większość kobiet skarży się na te dolegliwości w drugiej połowie ciąży, gdy coraz większa macica uciska na żołądek. Sam nacisk to jednak jeszcze nie wszystko, bo sporo zależy od progesteronu. Ten hormon odpowiada za przygotowanie śluzówki macicy do przyjęcia zapłodnionego jaja. Jednym ze skutków ubocznych jego działania jest osłabienie mięśnia zwieracza, który zamyka przesmyk pomiędzy przełykiem, a żołądkiem. Część pokarmu oraz kwasów żołądkowych cofa się więc do przełyku. To właśnie kwasy i częściowo przetworzony pokarm powodują poczucie goryczy, odbijanie, a niekiedy nawet wymioty.

Jak unikać refluksu w ciąży

Najważniejszy jest odpowiedni dobór diety. Część potraw znacznie wpływa bowiem na spotęgowanie poczucia zgagi. Podobnie jak używki w postaci papierosów i alkoholu. Ale także pozornie zdrowe żółte sery powinny zostać ograniczone. Lepiej odstawić także owoce cytrusowe, pomidory i oczywiście gazowane napoje. Niewskazane są też słodycze, a nawet herbata.
Na „czarnej liście” są wszystkie tłuste potrawy, zwłaszcza wysoko przetworzone. Według badań nawet soki z kartonów nie są całkowicie obojętne, więc lepiej pić świeżo wyciskane, albo po prostu wodę mineralną.
Nie bez znaczenia jest też styl jedzenia. Przede wszystkim nie wolno jeść niewielkiej liczby obfitych posiłków. Zamiast tego lepiej zasiąść do stołu sześć razy dziennie, ale po prostu się nie objadać. Ważne jest też dokładne pogryzienie i przeżucie każdego kęsa, by pokarm był odpowiednio rozdrobniony, co pomoże na szybsze jego przetrawienie i usunięcie z żołądka. Bezpośrednio po posiłku nie należy też kłaść się na plecach – lepiej po prostu siedzieć, co utrudni cofanie się pokarmu do przełyku. Kolację jemy natomiast najpóźniej trzy godziny przed zaśnięciem, a w łóżku najlepiej odpoczywać z wysoko podniesionym tułowiem, wręcz na półsiedząco.

Domowe sposoby na refluks żołądkowo-przełykowy w ciąży

Zbyt dużą produkcję oraz kwasowość soków żołądkowych można zmniejszyć poprzez zastosowanie leków, które w aptekach dostępne są bez recepty. Ważne jest jednak sprawdzenie czy są one wskazane dla kobiet w ciąży. Lepiej zawsze skonsultować tę decyzję z lekarzem prowadzącym. Zamiast jednak faszerować się lekami, można spróbować domowych sposobów, wypróbowanych przez kilka pokoleń.
Bezsprzecznie pomocny jest niedoceniany u nas imbir. Wystarczy dwa razy dziennie napić się naparu z niego. Stosować można też rumianek lub miętę, które zastąpią czarną herbatę, powodującą zgagę. Nieco bardziej pracochłonne jest przygotowanie naparu z siemienia lnianego. Wystarczy łyżeczka nasion i pół szklanki wrzątku. Z wypiciem należy jednak poczekać do całkowitego ochłodzenia napoju, który najlepiej pić na noc. Można dodać trochę mleka dla smaku, ale należy pamiętać, że konsystencja powinna być gęsta niczym kisiel. Chodzi o to, by na ściance przełyku powstała warstwa ochronna.
Pomaga też samo mleko, ale nie może być zbyt tłuste. Podobnie jak jogurt, kefir czy maślanka. W aptece bez recepty da się też kupić sól Vichy, która sprzedawana jest w formie tabletek musujących. Pije się ją po najbardziej obfitych posiłkach, by zobojętnić treść żołądkową i poprawić trawienie.

Najczęstsze objawy refluksu w ciąży

Do lekarza zazwyczaj warto zgłosić się, jeśli tylko podejrzewasz u siebie objawy refluksu. Jest to natomiast absolutnie konieczne, gdy są one bardzo uciążliwe, a np. wymioty są częste. Głównym czynnikiem powodującym refluks jest progesteron, ale w drugiej fazie ciąży już nie tylko hormon powoduje, że odczuwamy dolegliwości. Macica, która szybko się powiększa i naciska na żołądek, powoduje, że pokarm jest z niego niejako wypychany w górę. Nasila się to zwłaszcza u ciężarnych z nadwagą. Najczęstszą dolegliwością jest zgaga, objawiająca się pieczeniem i promieniującym za mostkiem bólem w klatce piersiowej. Ma to miejsce zwłaszcza po jedzeniu, a także podczas pochylania się. Często dolegliwości nasilają się też podczas leżenia. Z reguły problem uwidacznia się na przełomie pierwszego i drugiego trymestru ciąży. Kilka tygodni po porodzie dolegliwości powinny ustąpić samoistnie. Dlatego też nie ma sensu wdrażanie farmakoterapii, która może być szkodliwa dla dziecka. Wystarczy zmodyfikować dietę oraz postawić na więcej małych posiłków, które spożywane będą powoli i dokładnie przeżuwane.

 

Brak komentarzy

  • Przyszła mama:

    Data: Listopad 3, 2014 Czas: 16:10

    Mój sposób na refluks i jego objawy w ciąży to picie chudego mleka. No może nie mój, bo podpowiedziała mi to koleżanka po dwóch ciążach. I działa! Mleko musi być jednak chude, minimum 2%, a najlepiej pół procent tłuszczu. No i oczywiście mniejsze porcje jedzenia, ale po pierwszych torsjach same na to wpadniecie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama