Zgaga w ciąży
Wiele kobiet martwi się, że podczas ciąży zaczęło mieć zgagi. Czy stało się tak z powodu niewłaściwego sposobu odżywiania i dziecko „daje znać”, że coś jest nie tak? Spokojnie, w zdecydowanej większości przypadków to całkiem normalna reakcja.
O przyczynach występowania zgagi przeczytasz w tym artykule. Z reguły pieczenie w przewodzie pokarmowym pojawia się z powodu zbyt obfitych lub niewłaściwych posiłków. W ciąży często kobiety mają większe łaknienie, ale nawet te, które nie jedzą „za dwoje” miewają zgagi. Szacuje się, że przypadłość ta dotyka nawet 80% z nich.
Zdziwione tym faktem kobiety skarżą się, że przez całe dotychczasowe życie nie miały zgagi, a w ciąży problem pojawił się, choć odżywiają się znacznie ostrożniej niż przedtem. Nie jest to jednak nic niepokojącego, bo ciało przechodzi w tym czasie kolosalne zmiany nie tylko fizyczne, ale i hormonalne.
Organizm kobiety, która jest w ciąży, produkuje hormon, zwany progesteronem. Rozluźnia on mięśnie macicy, zwalnia trawienie, ale też rozluźnia dolny zwieracz przełyku. Z tego powodu zwiększa się możliwość refluksu żołądkowo-przełykowego i kwas solny z żołądka może łatwiej trafić do przełyku, wywołując zgagę. Dodatkowym powodem większej podatności na niedogodności może być fakt, że dziecko rośnie i wywiera nacisk na żołądek. Poniekąd działa to bardzo podobnie, jak fakt przejedzenia.
Kłopot znika oczywiście po porodzie, gdy kończy się nacisk na żołądek. Objawy można jednak ograniczyć jedząc w pozycji stojącej, ale w ciąży to oczywiście nie zawsze jest wygodne i wskazane. Można zatem jeszcze bardziej zadbać o dietę: zrezygnować z kwaśnych pokarmów (nawet ogórków ze słoika), odstawić pomidory, pomarańcze i przede wszystkim grejpfruty. Niewskazana jest oczywiście kawa, ale też mięta. Zrezygnować należy z przypraw i smażonych potraw. Ważne jest też, by napoje pić po posiłku, a nie w trakcie, między kęsami jedzenia. Zaleca się również picie dwóch litrów płynów w ciągu doby, ale nie powinny być to soki z cytrusów – działają podobnie zakwaszająco jak same owoce.
Zbawienny wpływ może też mieć żucie gumy pomiędzy posiłkami, których powinno być minimum 4-5 dziennie. W ten sposób wytworzymy więcej śliny, która połykana między innymi neutralizuje kwasy żołądkowe. Ważna jest też pozycja, w której śpimy. Uniesiona głowa to podstawa, a idealnie byłoby spać w pozycji niemal półsiedzącej. Dzięki temu zapobiegniemy cofaniu się treści żołądkowych do przełyku nawet gdy nieszczelny będzie dolny zwieracz przełyku. Kategorycznie należy natomiast unikać leków, które można brać gdy nie jest się w ciąży. To, że nie są na receptę, nie znaczy, że może używać ich kobieta w ciąży. Pamiętaj, że chodzi nie tylko o Twoje zdrowie i życie!

2 komentarzy
Matka Bolka:
U mnie od 8 miesiąca był już dramat. Niemal wszystko oprócz sucharów kończyło się zgagą. Doszło do tego, że zrezygnowałam nawet z soli – ale odstawienie maggi, którą niemal zawsze dodawałam do zup, pomogło najbardziej i najszybciej.