Dieta przy chorobie wrzodowej

Wrzody Autor: admin Komentarzy: 3

Dietę stosuje się zwłaszcza w czasie kuracji, która ma wpłynąć na pozbycie się bakterii Helicobacter pylori. Trwa to około dwóch tygodni, ale właściwe nawyki żywieniowe warto wykształcić sobie na dłużej.

Wrzody żołądka i dwunastnicy to choroba przewlekła i powracająca. Uszkodzenia błony śluzowej bezsprzecznie należy jak najszybciej wyleczyć. Powstają one w wyniku działania bakterii Helicobacter pylori, ale też z powodu palenia tytoniu, dużego spożycia soli, a przy tym niewielkiego nasycenia organizmu produktami bogatymi w przeciwutleniacze, np. beta-karoten czy witaminy A i C.

Jak łagodzić podrażnienia żołądka? Najlepiej zacząć od ziół – rumianku, kopru czy melisy. Trzeba jednak uważać, bo np. mięta może zwiększyć dolegliwości, zwłaszcza u tych, którzy mają skłonności do nadkwasoty. Kwasy w żołądku łagodzą za to migdały i siemię lniane. Należy też pić dużo wody, co wpływa na lepsze trawienie i oczyszczenie organizmu.

Chorobę wrzodową żołądka leczy się bowiem głównie poprzez likwidację zakażenia Helicobacter pylori. Bakterię leczy się antybiotykami oraz lekami przeciwwrzodowymi w postaci inhibitorów pompy protonowej, które ograniczają wydzielanie kwasów żołądkowych. Taka kuracja trwa ok. dwóch tygodniu i zdarza się, że u 15-30% chorych powoduje to zaburzenia smaku, bóle brzucha, nudności i biegunkę.

Głównym celem zmiany diety i stylu życia jest złagodzenie tych dolegliwości w czasie stosowania leków. W czasie leczenia choroby wrzodowej zalecana jest dieta z ograniczeniem produktów i potraw powodujących nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego – mówi Anna Taraszewska, dietetyk Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.

 

Dieta przy chorobie wrzodowejCzego nie jeść przy chorobie wrzodowej:

  • zrezygnować należy z produktów i tłustych potraw: wieprzowiny, baraniny, wędzonych ryb, tłustego mleka i produktów mlecznych, serów żółtych, topionych i pleśniowych, potraw smażonych, duszonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu, rosołu,
  • ograniczyć trzeba pieczywo razowe, żytnie, makarony oraz surową kapustę i szparagi,
  • najlepiej zrezygnować z soli kuchennej oraz ostrych przypraw (pieprzu, papryki, chilli, musztardy, chrzanu),
  • niewskazana jest też mocna herbata, kawa, kakao oraz alkohol i słodycze.

Co jeść przy chorobie wrzodowej?

- Wskazane jest spożywanie chudego mleka i produktów mlecznych, pieczywa pszennego, warzyw gotowanych, dojrzałych owoców cytrusowych, bananów, jabłek. Inne zalecenia to: gotowanie potraw w wodzie lub na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub specjalnym rękawie oraz rezygnacja z palenia tytoniu – wylicza dietetyk Anna Taraszewska.

Dieta przy chorobie wrzodowej
4.33 (86.67%) 3 głosów

3 komentarzy

  • zabiedzony Grześ:

    Data: Marzec 23, 2014 Czas: 19:57

    U mnie niestety, albo stety, wrzody wykluczyły białą. Mogą pić najwyżej wino, a kilka piw to też już kłopot. I to niby jak już zostały wyleczone! Guzik, i tak wymiotują po nawet dwóch kieliszkach dobrej gatunkowo wódki. Wrzody mam od 10 lat i praktycznie nie objawiają się one w żaden inny sposób. Tylko tolerancja na alkohol się skończyła.

  • tojestjan:

    Data: Kwiecień 17, 2014 Czas: 08:19

    ja tam zawsze wiedziałem że jak masz dobrą dietę to i wrzodów nie trzeba się obawiać. całe życie jem zdrowo i co? zero wrzodów…

  • adamo59:

    Data: Czerwiec 2, 2014 Czas: 06:45

    a moge pić piwo? tam jest wspomniane tylko o tym, że nie nie można pić alkoholu ale przecież piwo to nie alkohol

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama