Wykaz produktów pod kątem obecności glutenu
Gdzie jest gluten, a gdzie go nie ma? Podczas choroby glutenowej najważniejsza jest odpowiednia dieta. Warto wiedzieć na jakie produkty można sobie pozwolić, a z jakich całkowicie zrezygnować, bo według obecnego stanu wiedzy choroba nie jest wyleczalna i ścisłą dietę należy stosować całe życie.
Wykaz produktów pod kątem obecności glutenu.
Produkty zbożowe
Nie zawierają glutenu:
ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa
Mogą zawierać gluten:
płatki śniadaniowe – kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej
Zawierają gluten:
pszenica i jej odmiany: orkisz, kamut, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
Mięso, ryby, jaja
Nie zawierają glutenu:
świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja
Mogą zawierać gluten:
wędliny (także szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery)
Zawierają gluten:
panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne
Nie zawierają glutenu:
mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty
Mogą zawierać gluten:
jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny)
Zawierają gluten:
napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
Tłuszcze
Nie zawierają glutenu:
masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek
Mogą zawierać gluten:
majonezy, gotowe sosy (dresingi)
Zawierają gluten:
brak
Warzywa i przetwory z warzyw
Nie zawierają glutenu:
wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana
Mogą zawierać gluten:
sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe
Zawierają gluten:
warzywa smażone, panierowane
Owoce
Nie zawierają glutenu:
wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)
Mogą zawierać gluten:
owoce posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe
Zawierają gluten:
ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Cukier, słodycze, desery
Nie zawierają glutenu:
cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”
Mogą zawierać gluten:
guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy
Zawierają gluten:
ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Podczas choroby glutenowej najważniejsza jest odpowiednia dieta. Warto wiedzieć na jakie produkty można sobie pozwolić, a z jakich całkowicie zrezygnować, bo według obecnego stanu wiedzy choroba nie jest wyleczalna i ścisłą dietę należy stosować całe życie.
5 komentarzy
Basia:
Polecam zakupy wyłącznie w specjalistycznych sklepach. Niestety niektórzy myślą, że przekreślony kłos to znaczek jak „Teraz Polska” i będzie się lepiej sprzedawało, niezależnie od tego czy to prawda…
Czesław:
Czyli przy chorobie glutenowej praktycznie nie mozna jesc zadnej normalnej mąki ani produktow z niej zrobionych? nieźle
pytonix:
Nie można wszystkiego gdzie znajdują się zboża.
beata:
Warzywa mrożone nie zawierają glutenu? Pod warunkiem, że samemu się zamrozi. Te ze sklepu w składzie mają nawet wyszczególnione, że zawierają gluten. Dotyczy to też wszelkiego rodzaju przypraw (pieprz, bazylia, kminek, rozmaryn itp.) oraz ryżu, fasoli, grochu, soczewicy, kaszy jaglanej, soi, cieciorki itp.
ala:
Mam objawy celiakli po leczeniu astmy. Nie mam już astmy ale jadam tylko wieprzowinę (PQM) i wołowinę z dużą iloscią tłuszczu zwierzęcego. Pije tylko wodę. Człowiek to zwierze miesożerne, choruje jeśli jada za mało czerwonego mięsa. Ala.