Wykaz produktów pod kątem obecności glutenu

Gdzie jest gluten, a gdzie go nie ma? Podczas choroby glutenowej najważniejsza jest odpowiednia dieta. Warto wiedzieć na jakie produkty można sobie pozwolić, a z jakich całkowicie zrezygnować, bo według obecnego stanu wiedzy choroba nie jest wyleczalna i ścisłą dietę należy stosować całe życie.

Wykaz produktów pod kątem obecności glutenu.

Produkty zbożowe

Nie zawierają glutenu:

ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa

Mogą zawierać gluten:

płatki śniadaniowe – kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej

Zawierają gluten:

pszenica i jej odmiany: orkisz, kamut, pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno – zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo – każde – jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta

Mięso, ryby, jaja

Nie zawierają glutenu:

świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja

Mogą zawierać gluten:

wędliny (także szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery)

Zawierają gluten:

panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane

Mleko i produkty mleczne

Nie zawierają glutenu:

mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty

Mogą zawierać gluten:

jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny)

Zawierają gluten:

napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią

Tłuszcze

Nie zawierają glutenu:

masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek

Mogą zawierać gluten:

majonezy, gotowe sosy (dresingi)

Zawierają gluten:

brak

Warzywa i przetwory z warzyw

Nie zawierają glutenu:

wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana

Mogą zawierać gluten:

sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe

Zawierają gluten:

warzywa smażone, panierowane

Owoce

Nie zawierają glutenu:

wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane)

Mogą zawierać gluten:

owoce posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe

Zawierają gluten:

ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny

Cukier, słodycze, desery

Nie zawierają glutenu:

cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”

Mogą zawierać gluten:

guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy

Zawierają gluten:

ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny

Podczas choroby glutenowej najważniejsza jest odpowiednia dieta. Warto wiedzieć na jakie produkty można sobie pozwolić, a z jakich całkowicie zrezygnować, bo według obecnego stanu wiedzy choroba nie jest wyleczalna i ścisłą dietę należy stosować całe życie.

Wykaz produktów pod kątem obecności glutenu
4.4 (87.2%) 25 głosów

5 komentarzy

  • Basia:

    Data: Listopad 11, 2013 Czas: 20:08

    Polecam zakupy wyłącznie w specjalistycznych sklepach. Niestety niektórzy myślą, że przekreślony kłos to znaczek jak „Teraz Polska” i będzie się lepiej sprzedawało, niezależnie od tego czy to prawda…

  • Czesław:

    Data: Kwiecień 17, 2014 Czas: 08:27

    Czyli przy chorobie glutenowej praktycznie nie mozna jesc zadnej normalnej mąki ani produktow z niej zrobionych? nieźle

    • pytonix:

      Data: Maj 29, 2015 Czas: 11:35

      Nie można wszystkiego gdzie znajdują się zboża.

  • beata:

    Data: Styczeń 2, 2016 Czas: 18:18

    Warzywa mrożone nie zawierają glutenu? Pod warunkiem, że samemu się zamrozi. Te ze sklepu w składzie mają nawet wyszczególnione, że zawierają gluten. Dotyczy to też wszelkiego rodzaju przypraw (pieprz, bazylia, kminek, rozmaryn itp.) oraz ryżu, fasoli, grochu, soczewicy, kaszy jaglanej, soi, cieciorki itp.

  • ala:

    Data: Wrzesień 13, 2016 Czas: 13:23

    Mam objawy celiakli po leczeniu astmy. Nie mam już astmy ale jadam tylko wieprzowinę (PQM) i wołowinę z dużą iloscią tłuszczu zwierzęcego. Pije tylko wodę. Człowiek to zwierze miesożerne, choruje jeśli jada za mało czerwonego mięsa. Ala.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Reklama


Dobry Krem na cellulit Vialise - moc skutecznych, naturalnych składników w kremie na cellulit.