Co jeść w czasie biegunki?

Przede wszystkim należy pamiętać, że dieta powinna zapobiec odwodnieniu organizmu. Wraz z niedoborem wody tracimy też sole mineralne, a odpowiedni poziom elektrolitów jest niezbędny, by biegunka nie spowodowała spustoszenia w naszym organizmie.

Największym zagrożeniem podczas biegunki jest odwodnienie. Towarzyszy mu również wypłukanie soli mineralnych, elektrolitów z organizmu. Dlatego trzeba dużo pić, ale nie byle czego. Najlepiej wodę lub herbatę – ale bez cukru, który może tylko spotęgować biegunkę. Można też zawczasu zaopatrzyć się w aptece w sól fizjologiczną.

Jeśli sytuacja na to pozwala, albo jest ktoś do pomocy, można przygotować potrawy zawierające pektyny, które mają wiele pozytywnych oddziaływań. Chronią błonę śluzową przewodu pokarmowego oraz wpływają na zwolnienie ruchów jelit, co ogranicza biegunkę. Zmieniają też strukturę stolca, wiążąc wodę i pochłaniając toksyny. W efekcie wydalamy bardziej stałą konsystencję, jednocześnie pozbywając się z organizmu niebezpiecznych związków.

Przy biegunkach powinniśmy stosować jedzenie jeszcze bardziej bogate w wartościowe składniki odżywcze. Nasz organizm w czasie jej trwania zmniejsza bowiem absorpcję witamin i mikroelementów nawet o 60-80% w stosunku do stanu, gdy był całkiem zdrowy i funkcjonował w pełni sprawnie. Z jednej strony można bowiem stosować produkty zapierające, czyli ograniczające biegunkę lub całkowicie stopujące rozwolnienie: ryż gotowany na osolonej wodzie, herbata lub kisiel z suszonych jagód, mięso drobiowe z rosołem, twaróg, jogurt naturalny, jaja na miękko, makaron, banany czy tarte jabłko i suchary.

Czego nie jeść przy biegunce?

Ograniczyć należy natomiast miód, mleko, sok jabłkowy i pomarańczowy oraz słodkie produkty: dżem, ciasta, słodkie owoce. Zawierają one bowiem cukry, które fermentują w jelitach, a to nasila biegunkę. Nie wszystko „zdrowe” ma więc zbawienny wpływ. W tym przypadku dwie szklanki – bogatego przecież m.in. w witaminę C – soku pomarańczowego, mogą mieć zupełnie odwrotny efekt. Pamiętajmy też o tym, by wszelkie produkty były delikatne – warzywa ugotowane, a owoce bez skórek i pestek.

Co jeść w czasie biegunki? 4.94/5 (98.89%) 18 głosów

4 komentarze do Co jeść w czasie biegunki?

  1. Iza pisze:

    No ok, wszystko fajnie, tylko że ja podczas biegunki nie tylko tracę apetyt, ale najczęściej mam też zgagę i wymioty… Więc zmuszenie się do wody i tak jest wyczynem.

  2. Daniel pisze:

    W czasie biegunki, najważniejszą rzeczą przede wszystkim jest spożywacie dużej ilości wody. rozwolnienie powoduje odwodnienie organizmu i musimy z nim walczyć.

  3. Magdalena pisze:

    Witam,ja mam infekcje jelit I zoladka I biegunka trwa juz 5 dni teraz wyplywa tylko krew ,I nie moge jesc bo strasznie boli mnie zoladek.co robic?Antybiotyki nie pomagaja mi.

  4. EWelina pisze:

    moje dziecko (2lata) ma biegunke czy mozna podawac jogurt naturalny? jajko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>