Choroba glutenowa (Celiakia)

Wszystko o chorobie glutenowej

Celiakia to autoimmunologiczna choroba genetyczna, której na razie nie potrafimy wyleczyć. Nie pozwala na to obecny stan wiedzy medycznej oraz skąpa wiedza o tym co ją powoduje. Można jednak walczyć z objawami, więc warto poznać dotychczasowe osiągnięcia nauki i się do nich stosować.

Celiakia jest dziedziczna, choć wcale nie jest powiedziane, że objawy muszą występować w każdym pokoleniu. Choroba może przez lata pozostawać w fazie utajonej i nic nie wskazuje, że się na nią cierpi. Jedynym ratunkiem jest odpowiednia dieta, bo wcześnie wykrytą chorobę można zatrzymać – a raczej spustoszenia, jakich może ona dokonać w organizmie.

Na czym polega choroba glutenowa? Najprościej mówiąc – jest to nietolerancja glutenu, która trwa przez całe życie. Nie są znane medycznie potwierdzone przypadki wyleczenia choroby lub samoistnego się jej cofnięcia. Gluten to umowna nazwa kilku rodzajów białka, występujący w ziarnach pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia i orkiszu. W pszenicy jest to gliadyna, w jęczmieniu hordeina, w owsie awenina, a w życie sekalina. W codziennej diecie chorych na celiakię nie mogą się one znaleźć.

Objawy celiakii potrafią bowiem skutecznie utrudnić życie. Organizm chorego sam wytwarza przeciwciała, które powodują także inne choroby – toczeń układowy, wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy sarkoidozę. Najczęściej jednak zaczyna się od mnożenia białych krwinek, których nadmierna liczba niszczy nabłonek jelita grubego. Postępująca degradacja całkowicie uniemożliwia jego pracę. Rozpoznanie celiakii nie jest jednak łatwe. Samo powiększenie obwodu brzucha nie musi bowiem być alarmujące. Podobnie jak utrata apetytu i biegunka. Skutki mogą być jednak opłakane. Zaburzone zostaje bowiem wchłanianie witamin, a także mikroelementów odpowiadających za poprawne funkcjonowanie organizmu. Przekłada się to na niedobory żelaza, kwasu foliowego oraz wynikającą z tego niedokrwistość. Nie zawsze jednak widać te objawy bez wykonywania specjalistycznych badań, więc zdarza się, że dopiero po zajściu w ciążę czy zakażeniu przewodu pokarmowego występują na tyle silnie, że można zdiagnozować celiakię.

Charakteryzuje się ona naciekami z limfocytów T na błonie śluzowej jelita cienkiego. W celu jej rozpoznania można też zlecić badania serologiczne lub genetyczne. Łatwo wykryć też większą liczbę przeciwciał białka mleka krowiego czy kurzych jaj, występującą u osób z chorobą glutenową.

Podczas choroby glutenowej najważniejsza jest dieta. Jeśli się do niej nie zastosujemy, to grozi nam nawet ciężka depresja, co po przebadaniu kobiet z całego świata udowodnili naukowcy, publikujący w 2013 roku wyniki badań w prestiżowym magazynie naukowym Chronic Illness. Mimo tego, że wielu potraw i dań trzeba sobie odmawiać, można jednak jeść zarówno smacznie, jak i zdrowo, o czym przeczytasz w naszych artykułach. Opisujemy tam nie tylko produkty bezglutenowe, dzielimy się też sprawdzonymi przepisami na coś pysznego, co nie zagrozi naszemu organizmowi. Znajdziesz u nas pełną tabelę produktów z glutenem, ale też tych, które mają choćby jego ślad. Zanieczyszczenia, które przytrafiają się na etapie produkcji również mogą być bowiem groźne dla części chorych. Tymczasem ślad glutenowy pojawia się nawet w produktach, których składniki z natury go nie zawierają.

Nie tylko skazanie do końca życia na pokarmy całkowicie pozbawione glutenu, ale również zwiększone ryzyko wystąpienia depresji – takie są efekty celiakii, zwanej też chorobą trzewną. Wyleczyć się jej nie da, ale można zatrzymać postępujące pustoszenie układu pokarmowego poprzez stosowanie...

Czytaj artykuł

Dieta, dieta i jeszcze raz dieta. Podczas choroby glutenowej lekarze są praktycznie bezradni, bo nie mogą wyleczyć przyczyn, a jedynie ograniczyć skutki. Chorzy sami muszą przestrzegać restrykcyjnej diety, ale im szybciej celiakia (choroba glutenowa) zostanie zdiagnozowana, tym lepiej. Dlatego warto...

Czytaj artykuł

Choroba glutenowa zwana inaczej celiakią jest chorobą genetyczną. Dziedziczny brak tolerancji glutenu na razie nie jest uleczalny, a jedynym ratunkiem jest ścisła dieta, którą stosować należy całe życie. Gluten jest białkiem, które jest w ziarnach pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia i...

Czytaj artykuł

Reklama