Nieżyt żołądka

Czym jest nieżyt żołądka

Nieżyt żołądka to schorzenie, pod pojęciem którego kryje się dość przykre pod względem objawów zaburzenie pracy układu pokarmowego. Choroba wywoływana jest przez bakterię Helicobacter Pylori, która oprócz dolegliwości dotyczących żołądka może powodować również podobne zakażenie dwunastnicy. Posiada dwie formy – ostrą i przewlekłą. Forma ostra trwa około kilku dni, w niektórych przypadkach przypomina pod względem przebiegu takie problemy zdrowotne, jak katar czy grypa. Może przerodzić się w formę przewlekłą. Z powodu niejednoznaczności symptomów, dość często do jej wykrycia doprowadza dopiero rozbudowana diagnostyka – na przykład u najmłodszych choroba ta objawia się czasem kaszlem i gorączką.

Objawy nieżytu są różne w zależności od zaawansowania choroby:

  • wymioty, nudności, złe samopoczucie – w formie przewlekłej choroby brak łaknienia, brak zainteresowania jedzeniem, posiłek kojarzy się z nieprzyjemnymi objawami ze strony układu pokarmowego;
  • zmiana konsystencji stolca na bardziej wodnisty, pojawianie się biegunek;
  • uporczywe bóle w podbrzuszu, skurcze;
  • miejscowe zaniki błony śluzowej zaatakowanych narządów;
  • nadżerki, wynikające z poważnych ubytków błony śluzowej;
  • mniej lub bardziej obfite krwotoki.

W przypadku podejrzenia nieżytu żołądka (na przykład na podstawie wystąpienia jednego lub wszystkich z wymienionych objawów) lekarz kieruje pacjenta na szereg badań. Należy pamiętać, że obecnie żaden z testów nie jest na tyle wiarygodny, by w zupełności potwierdzić lub wykluczyć tę dolegliwość. Przeważnie bada się próbki krwi, śliny lub kału, albo też przeprowadza diagnozę za pomocą endoskopu.

Jako główną przyczynę występowania nieżytu żołądka najczęściej wymienia się niewłaściwą dietę. Obecnie wiele osób z braku czasu lub chęci odżywia się pokarmami „śmieciowymi”, o niskiej wartości odżywczej, ale dużym ładunku kalorii. Także jadanie posiłków o nieregularnych porach, używanie przypraw i dodatków, stosowanie używek – kawa, mocna herbata, papierosy, alkohol – może wywołać pojawienie się wspomnianych wyżej objawów. Bezpośrednio inicjującym chorobę czynnikiem bywa bowiem podrażnienie błony śluzowej żołądka czy jelit, a możliwość taką mają ostre przyprawy, używki, liczne leki czy nawet substancje, które dostaną się do przewodu pokarmowego przypadkiem.

Oczywiście możliwe jest też zarażenie się chorobą poprzez zjedzenie czegoś trującego lub wystąpienie ostrej reakcji po prześwietleniu rentgenowskim. Za przerodzenie się formy ostrej w przewlekłą odpowiedzialna jest wymieniona na wstępie bakteria Helicobacter Pylori. Dużą rolę odgrywa w tym wszystkim również stres, ponieważ głównie pod jego wpływem kwasy żołądkowe produkowane są w znacznie większej ilości, co powoduje możliwość powstania mikrouszkodzeń błony śluzowej żołądka czy jelit.

Zapobieganie chorobie dotyczy głównie zachowywania właściwej diety oraz ograniczania stresu. Jest zaraźliwa, więc istotne będzie też nienawiązywanie kontaktu z osobami, które na nią cierpią. Pomaga odpowiednia higiena oraz dokładne mycie rąk, produktów spożywczych, właściwe ich przechowywanie itd. Leczenie - o ile dolegliwość już się rozwinie – polega na hamowaniu nieprzyjemnych objawów, uzupełnianiu płynów i elektrolitów, wprowadzeniu łagodnej diety bez dodatkowo podrażniających narządy pokarmów.

Zapalenie jest reakcją organizmu na uszkodzenie błony śluzowej żołądka (gastrilis). Najczęściej objawy są klasyczne: nudności, wymioty oraz często wydalane i rzadkie stolce. Bywa jednak, że objawów nie ma praktycznie wcale.

Czytaj artykuł

Najczęściej nieżyt żołądka wynika z błędów żywieniowych. Mogą je jednak powodować także używki w postaci papierosów czy alkoholu, ale również stres, który wpływa na nadprodukcję kwasów żołądkowych.

Czytaj artykuł

Lekkostrawna, z dodatkiem siemienia lnianego, niewielkich ilości chudego mięsa, ale za to praktycznie bez przypraw – zwłaszcza ostrych – powinna być dieta podczas nieżytu żołądka. Warto również zastosować zioła łagodzące podrażnienia. Do produktów drażniących zaliczyć można kawę, mocną herbatę, owoce...

Czytaj artykuł

Reklama